luni, 12 noiembrie 2007

Tezaurul la vorba

Uneori se plictiseau si vorbeau intre ei:
1.- filosoful -marime medie
2.- turistul: -marime medie
3.- conformistul -marime mica

- filosoful: Am auzit pe unii vorbind cum ca la bibisi ar fi discutat niste chestiuni despre tezaure si alte chestii..
- turistul: Ce e bibisi? unde e asta? cine zicea?
- filosoful: Am auzit pe unii vorbind ... Nu stiu ce e, dar era interesanta discutia, imi amintea de noi
- turistul: Adica de cum vorbim noi asaa..sau de situatia noastra ?
- conformistul: Se vorbesc multe, dar ce ne priveste? lucrurile sunt cum sunt si nu face nimeni nimic.
- filosoful: Hai ma ca era interesant, nu mai incepe cu nu se face nu se drege
- turistul: Iti dai seama cate chestii au vazut aia de vorbeau? si pe unde or fi fost.. nu ca noi. Numai din ce auzim, numai din ce zic unii..ce ti-a amintit ma? zi odata..
- filosoful: Pai era despre comorile nationale, cum au tot fost furate si cerute inapoi si cum se discuta daca sa le dea inapoi sau daca e mai bine sa le tina
- turistul: Ce tare! Chiar discuta unii daca sa le dea inapoi?
- conformistul: Probabil se cearta, nu discuta..si oricum nu era despre noi. La noi e altfel, noi suntem pierduti, nu mai stie nimeni de noi, au altele pe cap
- filosoful: Nu, nu. Cica se discuta in parlament la englezi. Adica era chiar pe bune. Si cu dezbateri, chestii misto. Daca esti mai mic nu tre sa-ti fie frica. Uite..
- turistul: Hai ma lasa, ca macar discutam si noi, ca altfel n-eam plictisi groaznic. Si tu mai lasa cu la noi, ca daca ar fi ca la noi nu s-ar mai discuta nimic. Si ce ziceau?
- filosoful: Ideea era ca au venit unii si au zis sa le dea inapoi diverse comori si statui pe care englezii le-au luat acum niste sute de ani de la ei. Cred ca erau greci. Dealtfel, grecii aveau niste monumente si statui si altele, iar acum multe nu mai sunt la ei. Mai era si despre altii, dar am retinut cu grecii..
- conformistul: Pai da, cu filosofii tai, aia erau acum 2000 de ani. Asa ca acum se pune problema altfel.
- turistul: Pe vremea aia nu era Anglia ce e acuma. Sa vezi daca era anglia... Unde sunt? la muzeu?
- filosoful: Ideea era ca au venit niste greci si au explicat ca acele piese apartin culturii grecesti si nu e bine sa stea in muzeu. Era nustiucum muzeum, la Londra. Ei sustineau ca piesele au fost furate si luate haotic, fara sistem, si nu sunt puse in valoare la muzeu, pentru ca sunt scoase din context si ar sta mai bine in Grecia, la locul lor original.
- turistul: Corect. Da' aia nu vor sa le dea, nu?
- filosoful: Stai sa vezi, ca nu e asa simplu. Englezii au zis ca trebuie sa vedem, ca sunt mai in siguranta la ei, ca le-au salvat defapt, ca le vede mai multa lume,
- conformistul: Pana una alta, aia au si painea si cutitul. Si pana la noi discutia e lunga, noi suntem cu rusii..
- filosoful: oricum, grecii sustineau bine, au facut cinste inaintasilor..
- turistul: inaintasii lor nu stiau de muzeum si de Londra. Crezi ca daca Platon si Aristotel traiau acuma, nu le placea mai mult la Londra? Eu unul am zis mereu ca as merge la Londra. De fapt, parca era si de noi vorba, ca francezii au trimis tezaurul la londra, doar ca la noi era prea departe. Orice muzeu m-ar multumi, fata de cutiile astea de aici unde stam ca prostii..
- conformistul: N-ai sa vezi, pe noi ne-au uitat, tre sa ne descurcam asa.
- turistul: Si mi-ar place mai mult la Londra la muzeum. Iti dai seama cate chestii acolo? Nu ca aicea. Acolo ai o gramada de lume si de lucruri din toata lumea. Esti si tu parte din cultura universala, alaturi de altii. Acolo un obiect poate spune un mesaj despre lumea lui.
- filosoful: Tot mai corect ar fi acasa, la ai tai. Chestia cu contextul e mai importanta si ar putea sa fie expozitii mobile, cel mult, daca vrei neaparat sa vezi tu londra.. Acasa am avea o alta pozitie, nu ca unii mai mici pe langa altii mai mari, am fi la loc de cinste..
- turistul: Mama! mobile, adica prin toata lumea. Asta ar fi tare
- conformistul: daa. ce sa spun, niste statui imense plimbate. Eu zic sa stea fiecare unde ii e mai bine, unde au altii grija de noi mai bine. Ce te face sa crezi ca-i mai bine acasa? Acasa e defapt linga cei care pot sa te intretina, langa cei puternici
- turistul: mai nou esti si rusofon! langa cei puternici! ha, pai asa ce mesaj transmite un lucru, bai? ca sunt aia puternici si hoti? Si nu te vede nimeni.
- conformistul: cultura rusa e o chestie..
- filosoful: nu e vorba de cultura ci de dezbatere pe teme juridice aproape. Iar pe noi nu ne duc la muzee. La noi a fost mai mult o chestie de ghinion ca au zis sa trimita averile la rusi si imediat dupa aia au facut revolutie rosie. Plus ca pe vremea aia era mai greu cu transportul.
- conformistul: aproape juridice. Zi politice. D-aia noi stam aicea si nu zice nimeni nimic de noi. Mai bine nu mai dezgropau ei tezaure. Oricum, acuma stii ca la Pietroasele mai mult se vorbeste de 'al doilea tezaur', vinul. Niste betivi, ce mesaj sa trasmiti lumii... Pana si paznicul de la noi a baut Pietroasele, l-am vazut eu, si nu a facut nici o legatura cu istoria, CU NOI
- turistul: Nu te agita ca zornai cam tare. Mesajul nu e despre aia care au luat. Nu e tare sa stii ca se uita lumea la tine undeva depate si zice: aha, romania, daci, tezaur, closca, poti sa fii ca un ambasador. Istoria e mai mult decat turisti care te viziteaza acasa.
- filosoful (zornaind deja din lanturi): La noi situatia e mai grava, poate vor naibii sa ne topeasca aurul si sa ne ia pietrele. Dar ma gandesc ca daca se vorbeste undeva departe, poate avem o sansa. Eu cred in puterea dezbaterii. Nu se stie cum se rastoarna lumea.
- conformistul (zornaind si el): ca si stii tu de istoria ta. Istoria ta e unde esti tu acuma. Mai stii tu ce se mai intampla prin romania in ultima vreme. Si oricum, noi vedem putine, mai mult din auzite. Mai stii cat au discutat pana se ne atribuie dacilor? mai intai ca vizigoti etc. Cam asta e cu dezbaterile.
- turistul: Stati asa cu zornaiala lanturilor voastre! Poate vine iar betivu ala de paznic, mama ce frica mi-a fost ultima oara.
- Closca: ce faceti puii mei?! Nu mai zornaiti ca iar vine ala cu barba si suba!
- filosoful: era o dezbatere..
- Closca: Si ce tre sa zornaiti asa! Stati nemiscati ca vine cineva...

Paznicul aprinse lumina. Se uita buimac imprejur, fara prea multa convingere. Nu era prima data cand i se parea ca aude zornaind comorile alea. Lui ii placea sa spuna ca zornaie pasarile alea mici de aur. Nu-l intelegea nimeni. Dar lui ii placeau. Ii placeau mai mult decat toate talgerele si bratarile si monezile alea. Semanau cu o closca cu puii ei, doi mai mari si unu mai mic. Uneori chiar vorbea cu ele si se intreba daca intelegeau rusa. Cica erau de departe.
Ca de obicei se opri in fata altei lazi. Lua o sticla. Se uita la eticheta. Nu scria cu chirilice, dar i-a zis cineva ca se cheama Pietroasele. Nu facu legatura.
Se mai uita odata zambind la pasarile lui, le spuse noapte buna si iesi.

_ _ _ _ _

documentare:
tezaur, Pietroasa, 1837, vin
http://www.mnir.ro/ro/colectii/tezaur/Pietroasa/tezaur-Pietroasa-3.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Tezaurul_Rom%C3%A2niei
http://gk.ro/sarmizegetusa/civilizatia_daca/closca.htm
si mai varza
http://www.qsl.ro/yo9kpi/buzau.htm
http://www.maricor.ro/index.php?id=47

Niciun comentariu: